Sivrisinek İlaçlama

Culicidae familyası Diptera takımının Nematocera alt takımı içerisinde yer almaktadır. Sivrisinekler hem insan ve hayvanlarda kan emen dikkat edilmesi gereken böceklerdendir. Sivrisineklerde dişiler kan emer ve yavrularını bu şekilde besler.

Sivrisineklerin erkekleri, dişilerin kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Sivrisineklerin göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunmaktadır. Karın bölgesinde ise kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyan biçimde esnek bir deri bulunmaktadır. Bu sayede şişerler ama patlamazlar. Kan emip beslenen sivrisinekler harika bir pompalama mekanizması kullanır. Bu sayede vücutlarının 6 katı kan emebilirler. Basit bir hesapla bu bir insanın aynı zaman içerisinde 200 kilo su içmesine denk gelmektedir. Yaşamak için şekere, proteine ihtiyaç duyan sivrisinekler bu maddeleri bitki ve meyve sularından elde ederler. Sadece dişi sivrisinekler kana muhtaçtırlar. Bunun nedeni ise dişilerin yumurta üretmeleri için kana ihtiyaç duymalarıdır.

Bu cins sivrisinekler, sıcak bölgelerde görülen “filariasis” ve “Virüs Ansefaliti” hastalıklarının taşıyıcılarıdır. Kanat renkleri tektir. Kirli veya temiz olan tüm tatlı sulara yumurta bırakmaktadırlar. Culex yumurtaları suda kümeler halinde yüzerler. Yaşam döngüleri 10-14 gündür.    

ANOPHELES ve AEDES

(Malaria) Sıtma sivrisineği olarak da bilinen zararlıdır. Kanatlarında benekli yapı mevcuttur. Anopheles yumurtalarını bitki örtüsü veya atık yönünden zengin olan sulara tane tane bırakırlar. Larvalar suya paralel olarak bulunurlar.

istirahat halinde iken gövdeleri ve hortumları aynı düz çizgi üzerinde ancak dinlenme düzeyine değişebilen açılarda eğik olarak dururlar. Yaşam döngüleri 18 günden başlayarak  ortam sıcaklığına göre haftalarca sürebilir.      

SAĞLIĞIMIZA ZARARLARI

Sivrisinekler kan emerek yaşayıp ve aynı zamanda kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri bulunmaktadır. Örnek olarak sarı humma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıdıkları bilinmektedir. AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsü bu canlılarda gelişme ortamı bulamadığından bu virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz. 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sivrisinekler ile mücadelede ferdi çalışmalar sonuç vermemektedir. Sivrisinek mücadelesinde kesinlikle ilaçlama firma ve şirketlerinden yardım almanız gereklidir. Sivrisinek mücadele yöntemlerinden birisi buharlama sistemidir. Bu mücadeledeki avantaj ev içerisinde bulunan eşyaların yerinin değişmesine gerek duyulmamasıdır. ve etkili bir sistemdir.

İlaçlama işlemi yapılırken açıkta gıda malzemelerinin kalmaması ilaçlama işleminden sonra ise açıkta kalan mutfak eşyalarının (kaşık, çatal, tencere, tabak vb..) yıkanması gerekir. Sivrisinekler insanı ısırarak rahatsız eden ve insanlardan kan emen bir parazit olduğu için; insana hastalık bulaştıran haşerelerin önemlilerindendir. Üremeleri çok fazla olan sivrisinek haşeresi ile mücadele etmek diğer haşerelere göre farklıdır.

Sivrisinek ilaçlama yöntemleri:    

YUMURTA İLAÇLAMA

Kısaca larvasitlerin kullanılarak yapılan uygulama çeşitlerine denir. Özelikle su birikintileri, bataklık, havuz ve kenarları, nemli ortamlar, kanalizasyonlar;  yani sivrisinek yumurta ve larvasının olduğu ortamın ilaçlanması olayına denir.

SİSLEME YÖNTEMİ İLE SİVRİSİNEK İLAÇLAMA

Bu yöntemin etkin olabilmesi için sivrisineğin uçkun hale gelmiş olması gerekmektedir. Bu tür ilaçlamalarda etkili su bazlı ilaçlar kullanmaktayız. Uygulamalarımız genellikle ya sabah erken saatlerinde yada akşam geç saatlerde yapılmaktadır. Bunun nedeni ise sivrisineklerin en aktif olduğu saatler olmasıdır.

BOYAMA İLE SİVRİSİNEK İLAÇLAMA

Bu yöntem, ilaç ile birlikte şeker ve şeker gibi yapışkan maddelerin kullanılması şeklinde olmaktadır. İlaç içindeki şeker, sürekli olarak sineği cezbetmekte ve üzerine çekmektedir. Yine bu yöntem de oldukça etkili bir yöntemdir.

Mail Adresimiz

Yol Tarifi Al !

Email

Get Direction

to top