Fare İlaçlama

 

Fare ilaçlama önemli bir iştir. Bu yüzdendir ki farelerin yaşamlarını iyi bilmek ve takip etmek gerekir. Fareler diğer hayvanlardan farklı olarak dünyamızın her bölgesinde her hava şartı altında yaşayabilir. Fareler türlerine göre boy ve büyüklükleri değişen kemirgen türleridir. Farelerin boyları genel olarak 3-30 cm arası değişiklik gösterir. Farelerin kulakları çok hassastır. Aynı şekilde koku alma duyuları da çok iyi çalışır. Fareler çok hızlı ürerler. Her defasında 5-10 yavru doğururlar. Genetik yapıları insana çok benzerdir. Bu yüzden fareler araştırmalarda kobay olarak kullanılırlar. Fareler çoğunlukla böcek, ot, kök, tahıl ve meyve yerler. Yaşadığımız bölgelerde barınmak farelerin en büyük tutkusudur. Bu yüzden fareler sağlımızı olumsuz yönde etkiler ve salgın hastalık yayan virüsleri bizlere bulaştırırlar.

SAĞLIĞIMIZA ZARARLARI

Kemirgenlerin hem sağlık yönünden, hem de maddi zarara yol açtıkları bir gerçektir. Yiyeceklerimizi, tahta, kağıt, depolanmış ürünler, deri, kumaş gibi maddeleri, yer altı kabloları, elektrik izolasyonları vb.. yapıları keskin dişleri ile kemirerek zarar vermeleri bir kaç örnektir. Fare ilaçlama profesyonel ekip ile yapılırsa sağlığımızı garanti altına almış oluruz. Zira gelişi güzel atılan zehirler hem çevremize hem de sağlığımıza zarar verir.

Bu hastalıklara örnek olarak
  1. Siyah Ölüm denen, koyu renk kabarcıklarla deri üzerinde belirlenen “VEBA” hastalığıdır. Veba insanlara sıçan piresi aracılıyla taşınmaktadır.
  2. Sirillum minus adında bir Sipiroketin sebep olduğu “Humma” hastalığı da farelerin ısırmasıyla insanlara bulaşır.
  3. Yine fareleri de içine alan pek çok kemirgen hayvanda bulunan Tularemia, Pasteurella tularemia adı verilen bakteri ile meydana getirilen hastalıktır. İnsanlara hastalıklı kemirici veya fare leşine dokunulması, kontamine olmuş içecek ve ya yiyecek tüketilmesi yada eklem bacaklılar (haşereler) vasıtasıyla olmaktadır.
  4. Kanamalı Sarılık adı verilen (Lepto-spirosis= Weil Hastalığı) dünyada çok geniş bir yayılıma sahip bir hastalıktır. Bu hastalık deri yüzeyinin kesilmesi veya tahriş edilmesi ya da oral yolla (ağız yolu ile) insan vücuduna girebilir.
  5. Ricetsia typhi (Tifüs) veba hastalığında olduğu gibi fare piresi aracılıyla taşınmaktadır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Fare ile mücadelede kapan, tuzak vb.. kullanmak kesinlikle yeterli değildir. Genellikle yemleme ve istasyon usulü yöntemler mücadele için tercih edilen uygulamalardandır. Kemirgenler ile mücadelede bireysel çalışmalar sonuç getirmediği gibi yetki ve belgesiz korsan olarak çalışan firmalara yaptırılan ilaçlama sonucunda ciddi sıkıntılar yaşanır. Çünkü korsan firmaların Çin, İran, Irak, Suriye vb.. ülkelerden kaçak yollarla getirtilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan ilaçların kullanıldığı yine bakanlıkça tespit edilmiştir. Fare ilaçlama bireysel yapılacak bir iş değildir.

Fare yoğunluğuna göre mühendislerimiz uygun mücadele yöntemini belirler. Ve uygulamaya geçer.

Fare mücadelesinde kullanılan yem istasyonlarına ev ilaçlamasında gerek yoktur. Evin belirli bölümlerine yemlerin bırakılması yeterlidir.

Ayrıca temizlikte kullanılan maddeler de önemlidir. Küçük bir tavsiye için tıklayınız.

İletişim bilgilerimiz için tıklayınız.

Icon

Randevu

Müşterilerimiz öncelikle randevu alırlar. Ekiplerimiz planlama yaparak ücretsiz keşif yapar ve uygulama planı hazırlar.
Icon

Uygulama

Mühendisimizin onayı ile uygulama planı hazırlanır. Plan dahilinde Bakanlık onay ve ruhsatlı ilaçlarla mücadele başlar.
Icon

Koruma / Kontrol

Uygulama sonrası belirlenen tarihlerde kontrol yapılarak uygulama başarı oranı ölçülür. Gerek görülürse tekrar uygulama planı yapılır.
Icon

Takip

Problemin ortadan kalkması sonrasında rutin ziyaretler yapılarak aktivite olup olmadığı kontrol edilir.


Fare Türleri

TARLA FARESİ (GELİNCİK)

Tarla faresi özelikle tarla için ayrılmış özel alanlarda bulunur. Fareler ekinlerin köklerini yiyerek zarar verir. Ekin köklerini yediği için ekinin kurumasına neden olurlar. Aynı zamanda toprağın altını kazarak büyük çukurlar oluşturur.

KÖR FARE 

Bu kemirgenler toprak altında yaşarlar. Sürekli toprağı kazıp bir yerden başka yere geçerler. Kör fareler geceleri aktif olur. Tarlalarda kümbet şeklinde toprak kazarak bırakırlar ve bu toprak altında dinlenirler. İnsanlara ekonomik zararları çoktur.

KANGURU FARESİ

Bu fare türü Kanguruya benzerliğinden dolayı ismini alırlar. Arka ayaklar uzun ön ayaklar kısa şeklindedir. Kanguru faresi genellikle zıplayarak hareket eder. Kulakları vücuduna oranla çok büyük ve kuyrukları oldukça uzundur. Bu fare türlerinin evimize kadar gelip zarar verdiği gözlemlenmemiştir.

FINDIK FARESİ (EV FARESİ) 

Bu fare türü en çok zarar veren türlerdendir. Yiyeceğimize ortak olan bir fare türüdür. Hem hastalık yönünden hem de maddi olarak zarar vermektedirler. Bu farelerin boyutları çok küçüktür. Ortalama 3- 5 cm’dir.

Hemen her türlü gıda maddesi ile beslenir. Ayrıca yün, kıl, tüy, pamuk, vb.. ürünleri kemirmek sureti ile tiftiklerini yuvasına taşır. Çok hızlı bir şekilde ürerler. Genellikle 35 – 40 günde bir yavrular ve her batında 8 ile 10 yavru meydana getirir.

İnsanlara en çok bu fareden hastalık bulaşır.

Yine bu farelerden Veba Hastalığı, bağırsak enfeksiyonu, fare ısırığı, tifüs, verem, listoriosis Humma hastalığı lyme sodoko Salmonella grip parazitik hastalıklar bulaşır.

LAĞIM FARESİ 

İsimden de anlaşıldığı üzere pis, lağım sularında yaşar. Ev ve binaların bodrumlarında, çatı katlarında, toprak altlarında, çöplük vb.. yaşarlar. Lağım fareleri yılda 5-6 defa yavru verir ve her batında 6-7 yavru doğurur. Bu farelerin aç kaldıklarında insanı kemirme özeliği bulunmaktadır. Halk arasında insan yiyen fare olarak tanınır.

ÇATI FARESİ 

Görünüş olarak lağım faresine benzer. Ayaklarının ucunda sert tırnakları bulunur. bu sayede yükseklere rahatlıkla tırmanırlar.

Bilinen diğer fare türleri:

1- HASAT FARESİ,

2- YELELİ FARE,

3- KESELİ FARE,

4- ÇEKİRGE FARESİ,

5- DİKENLİ FARE

6- HUŞ FARESİ,

7- KUŞ FARESİ,

8- ORMAN FARESİ

9- ÇÖL FARESİ,

10- HAMSTER gibi daha bir çok fare türleri var.

FARELERİN ÜREMESİ

Fareler canlı yavru doğurarak ürerler. Fareler yılda 6 veya 8 defa yavru verebilir ve her batında ortalama 6- 7 yavru bırakarak çok çabuk çoğalırlar.

Erzurumdaki ilaçlama firmaları ve Erzurumdaki ilaçlama şirketleri arasında tek olan firmamızdan ücretsiz keşif hizmeti alabilirsiniz. 0442 233 6618

Mail Adresimiz

Yol Tarifi Al !

Email

Get Direction

to top