Hamamböceği İlaçlama
Hamamböceği ilaçlama konusunda mutlaka profesyonel destek alınmasının önemini hamamböceği yapısını incelediğimizde daha iyi anlayabiliriz. Hamam böcekleri siyah, koyu kahve, kızıl vb.. renklere sahiptirler. Oldukça hızlı üreme yapısına sahiptirler. Hamam böceklerinin büyüklükleri türlerine ve yaşadıkları çevreye göre değişiklik gösterir.
Genel olarak ebatları 0.5’cm den başlayıp 3 cm’e kadar olabilmektedir. Hamamböcekleri gece saatlerinde aktiftirler. Genel olarak gündüzleri dinlenerek geçirmeyi tercih ederler. Hamam böceklerinin yumurtaları kapsül içerisindedir ve her kapsülde 35-40 arası yumurta bulunur. yavruların yumurtadan çıkma süresi 21 gün olarak bilinmektedir. İlk ilaçlama yapıldıktan 21 gün sonra da yavrular için ilaçlama yapılması gerekmektedir.
Sıcak ve nemli yerleri seven hamam böcekleri uygun termal şartlarının oluştuğu tüm alanlarda ve her mevsimde üreye bilmektedirler. Bu durum özellikle Erzurum çevresinde aktivite görülmesi ile kanıtlanmaktadır. Hamam böcekleri 30 gün yemek yemeden, 8 gün ise su içmeden yaşayabilir. Hamam böcekleri öleceklerini hissettiklerinde yumurta bırakabilme özelliğine sahiptirler. Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı bu böceklerle mücadelede mutlaka profesyonel mühendislerden destek alınmalıdır.
Alman Hamamböceği
(Blatella germanica)
Halk arasında kalorifer böceği olarak da bilinen, alman hamam böcekleri açık kahverenginde ve ön göğüs bölgesinde iki koyu bant taşırlar. Büyüklükleri 10 – 12 mm kadardır.
Alman Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşır ve gittikleri her yere yumurtalarını götürürler. Yavrular 18 gün sonra yumurtalardan çıkar. Alman hamam böcekleri yılda 8-10 defa yumurtlayabilirler. Dişiler öldükleri anda bile yumurta bırakırlar.
Bu hamam böceği hemen her şeyi yiyebilir. Her türlü pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Evlerde genellikle mutfak ve banyolara ilk olarak yerleşirler. Karanlığı sevdiklerinden geceleri aktiftirler. Sıcak, nemli ve pis yerleri severler. Karanlık odalar, kazan dairesi, depo, bodrum altı gibi yerlerde yoğunlukla bulunurlar. Bu hamam böcekleri gıda zehirlenmesi, verem, hepatit, mantar hastalıkları vb.. çeşitli hastalıkların mikroplarını taşırlar ve bulaştırırlar.
Amerikan Hamamböceği
(Periplaneta americana)
Ortalama büyüklükleri 2-3 cm uzunluğundadır. Kanatlı olur ve kırmızımsı kahverengindedirler. Görülen en büyük cüsseli hamam böceği türüdür. Hemen her şeyi yiyebilirler. Yaklaşık ömürleri 15 aydır. Sıcak, nemli ve pis mekanları severler. Karanlığı sever, evlerde en çok banyo ve mutfaklarda barınırlar. Çoğalmaları sürekli devam eder ve kısa süre içerisinde bulundukları yerleri istila ederler. Ortamda oluşan tüm olumsuzluklara karşı oldukça dirençlidirler. Bilinçsiz, gelişigüzel uygulanan bir ilaçlama bu böcekleri yok etmeyip aksine ilaca karşı bağışıklık kazanmalarına neden olabilir ki, bu hiç de istenmeyen bir durumdur. İşte bu sebepledir ki bireysel mücadele de etkin bir sonuç alınması güçtür.
Oryantal Hamamböceği
(Blatta orientalis)
Parlak siyah, oval biçimli ve çok koyu kahverenginde olabilirler. Üremeleri ise Periplaneta americana gibidir. 25-30 mm uzunluğundadırlar. Erkeklerin kanatları kısa olup işlevseldirler. Dişilerin kanatları ise körelmiştir. Anayurtları Asya olup bu bölgeden tüm dünyaya yayılmıştırlar. Halk arasında “KARA FATMA” diye tanınırlar. Bu haşereler bodrum, bina boşlukları, lağımlarda, ev içlerinde yuvalarını yaparlar.
Yaşamları 6 ay kadardır. Hemen her türlü gıda ve organik maddeyi yerler. Her çeşit pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Bu böcekler zamanın büyük bir çoğunluğunu yuvalarında geçirir. Karanlığı çok sevdiklerinden geceleri aktiftirler. Olumsuz şartlara oldukça dirençlidirler. Bilinçsiz yapılan amatör mücadelede ilaçlara karşı çabuk direnç kazanırlar. Bu haşereler gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, astım vb.. hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaştırırlar. İlaçlama yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?
Hamamböceği Mücadele Yöntemleri
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Bu böcekler esasen parazit değildir. Ancak çeşitli hastalık etkenlerinin mekanik taşıyıcılık veya ara konaklık görevini yaparlar. Hamam böcekleri, kolera, basilinin, tifo, verem, Entamoeba coli, E. histolyrica Balantridium coli, Giardia intestinalis kistlerinin yayılmasında mekanik taşıyıcı olarak rol oynamaktadır. Kontrol altına alınması güçtür. Çünkü çok hızlı ürerler. Kontrol için üç noktaya dikkat edilmelidir:
1-) Barındıkları ve gizlendikleri duvar çatlakları ve benzeri yerler onarılır veya tıkanır.
2-) Gıda ve çöpler açıkta bırakılmaz. Varsa ortamda gıda artıkları temizlenir.
3-) En pratik ve hızlı yol ilaç kullanmaktır.
Erzurumdaki ilaçlama firmaları ve Erzurumdaki ilaçlama şirketleri arasında tek olan firmamızdan ücretsiz keşif hizmeti alabilirsiniz. 0442 233 6618